Az 1956-os felvételek története

A Münchenből sugárzó Szabad Európa Rádió hangzódokumentumainak talán legértékesebb része a magyar forradalom napjaiban készült kommentárok, híranyagok, amelyek 2001 őszén - tehát pár évvel az amerikaiaktól kapott archív anyagok után -kerültek a nemzeti könyvtár Történeti Interjúk Tára Szabad Európa Rádiós gyűjteményébe Németországból, a koblenzi Bundesarchivból. A Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának archív anyagai közül ez az egyetlen olyan gyűjteményrész, amely teljes egészében rendelkezésünkre áll.

Érdekes véletleneknek köszönhető fennmaradásuk.
A forradalom leverése után Adenauer kancellár vizsgálatot indított a Szabad Európa Rádió ellen. A vizsgálat azt volt hivatott tisztázni, valóban uszított-e a Rádió a forradalom első napjaiban, valóban nyílt fegyveres harcra buzdított-e az éteren keresztül, amikor már nyilvánvaló volt a szovjet hadsereg hatalmas túlereje, valóban ígért-e amerikai katonai, fegyveres segítséget. Hogy ezt pontosan kielemezzék, 1956 végén bekérték a biblisi átjátszóállomáson 24 órában rögzített adás szalagjait.
A német külügy tehát 1956 decemberében hozzájutott a forradalom alatt sugárzott rádiós anyagokhoz, és bizonyos, kulcsfontosságúnak ítélt műsorokat azonnal le is fordíttatott német nyelvre, majd annak rendje és módja szerint visszaküldték a szalagokat a SZER-hez. A rádiót hamarosan felmentették a vádak alól. Közben a forradalmat követően hét kirúgott Szabad Európa Rádiós munkatárs a németországi munkaügyi bíróságon pert indított a rádió ellen. A Szabad Európa Rádió amerikai vezetése csendben megegyezett a német külüggyel, hogy vegye vissza az 1956-os szalagokat, arra hivatkozva, nem lenne jó újra felkorbácsolni a kedélyeket a SZER 56-os szerepe körül, ha a bíróság esetleg bekérné a hangszalagokat, lejátszásra, bizonyítékként.

Így a szalagokat becsomagolták, a német külügy képviselői pedig elszállították, majd megőrzésre letétbe helyezték Koblenzben. 1959-ben a rádió egyszer visszakérte, de ma még nem tudni mi okból, meggondolta magát, és megkérte a külügyet tartsa továbbra is letétben a felvételeket. Az archívum rábólintott az egyezségre, és 40 éven keresztül őrizte zárt anyagként a szalagokat, amíg magyar rádiósok meg nem találták a kilencvenes évek végén.
Igazi technikai bravúr, hogy az akkori, különleges szalagokat egyáltalán át tudták játszani. Körülbelül egy évig tartott az a munkafolyamat, melynek eredménye a 311 kazettán meglévő 56-os anyag. (a 14 sávos szalagok lejátszására a CIA múzeumi gyűjteményéből kellett hasonló lejátszóberendezést kölcsönözni, majd gyakorlatilag újjáépíteni, és folyamatos felügyelet mellett lejátszani több nemzet hangfelvételeit. Az Adenauer vizsgálat, a munkaügyi per és a háttérben zajló csendes egyezségek nélkül ez az anyag is valószínűleg olyan töredékes, csonka lenne mint a SZER archívumának többi része.
Az OSZK Történeti Interjúk Tára munkatársai digitalizálták a hangkazettákat, rendezték, azonosították a műsorokat és pontos, szószerinti átiratot készítettek minden elhangzott hanganyagról.

Műsorújság

Tekintse meg a Szabad Európa Rádió műsorrendjét 1956. október 19. és november 12. között.
Megtekintem