Rendkívüli vöröskeresztes program

1956. október 31. 8:35 ● 04:34

Kobele József
00:00 00:00

A műsor leirata

A magyar szabadságharcosok és a budapesti Vöröskereszt központjának segélykérő üzenete megmozgatta az egész világot. Az osztrák határon keresztül már napok óta megindult a gyógyszerek, vérplazmák és élelmiszer áramlása az ország belsejébe. Most már a rendszeres repülőjárat is megindult. Hallgassák meg a nemzetközi áldozatkészségről érkezett legújabb beszámolót:

Hat napja tart már a magyarországi véres szabadságharc, és sok ezerre rúg az áldozatok száma. Szabadságharcát egyedül vívja a magyar, de képtelen ellátni sebesültjeit kötszerrel, gyógyszerrel, orvosokkal. A Vöröskereszt genfi egyezménye lehetőséget nyújt a nemzetközi támogatásra. A különféle nyugati lapok, rádiók és televíziók felhívása nyomán megindult a gyűjtés az egész szabad világban, s azt megelőzőleg elindultak az első szállítmányok a Nemzetközi Vöröskeresztek raktáraiból. Svájciak, hollandok, svédek és Európa többi népei, kis és nagy országok egyaránt, adakoznak ezekben a napokban. Az Egyesült Államok a 25 ezer dolláros gyógyszerkeretet 50 ezer dollárra emelte fel, s emellett megindult a természetbeni gyűjtés az összes államokban. Vöröskereszttel jelzett óriási szállítógépek repülnek most is az óceán felett, és hozzák az Amerikai Vöröskereszt ajándékát. Az első gép 1 millió köbcenti penicillint hozott, mellette gézt, vattát, tetanusz elleni oltást, fájdalomcsillapítót és egyéb gyógyszereket. A gép 90 percig időzött Párizsban, és Bécsbe, a schwechati repülőtérre érkezve azonnal teherautók indultak a határ felé. A genfi Vöröskereszt központja kapcsolatban áll egész Európával, és megállapította, hogy vérplazmát lehet szállítani az európai országokból, de a penicillinkészlet kiegészítését Amerikától kell kérni. Az Egyesült Államok megígérte a további szállítást, és vele együtt küld 3500 egységnyi tetanuszoltást is.

Dublinból, Írországból a Külügyminisztérium útján érkezett jelentés arról, hogy rövidesen nagyobb szállítmány élelmiszer és orvosság indul útnak. A sürgős igények kielégítésére vérkonzervet, tejport és konzervhúst repülőgépen indítanak útba. Az egyéb anyagot vonaton küldik.

Most érkezett jelentés arról, hogy a Finn Vöröskereszt első szállítmánya is megérkezett Bécsbe. A finnek, északi rokonaink, az első között indítottak gyűjtést az egész országban. Ruhákon, orvosságon és élelmiszeren kívül nagyon sokan vérüket is felajánlották. A finn nép, amely oly hősiesen harcolt a szovjet csapatok ellen, megérti a magyar nemzet szabadságharcát.

Olaszországból fiatal orvosok csoportja indult el, hogy az osztrák-magyar határon, hogyha szükség van rá, valamelyik magyar városban ellássák a sebesültek gondozását. A római Vöröskereszt is felhívást intézett az ország lakosságához, s a megindult gyűjtés első eredményeit már el is juttatták Bécsbe és onnan a magyar határra.

Nyugat-Berlin népe is részt vesz a Nemzetközi Vöröskereszt akciójában. A Vöröskereszt berlini központjába még a szovjet megszállta Kelet-Berlinből is érkeznek küldemények. Az egyik ilyen küldeményhez levelet mellékeltek. Reszkető írással közölte egy idős asszony, hogy neki nincs több pénze 50 márkánál, azt odaadja szívesen. Reméli, hogy ezzel is meg tudja menteni egy hős magyar életét.

Itt, Münchenben egyre érkeznek és indulnak az ajándékok. Hatalmas vöröskeresztes autók innen egyenesen a magyar határra viszik az ajándékokat. Megható az a lelkesedés, amely lépten-nyomon tapasztalható. A véradó állomások előtt a sűrű hóesés ellenére százával várnak az emberek, miközben a szovjet hatalompolitika legújabb szörnyű megnyilatkozásáról beszélnek. Az egész szabad világ a magyar szabadságharc oldalán áll.

A magyar szabadságharcosok felé áradó nemzetközi segítség legújabb híreiről számoltunk be.
Itt a Szabad Európa Rádiója, a szabad Magyarország hangja!

Információk

Adásba került1956-10-31 8:35
Hossz0:04:34
CímRendkívüli vöröskeresztes program
MűsorkategóriaTudósítás
Ismétlések
1956-10-31 8:35
SzerkesztőKobele József
Műsor letöltése MP3