Tíz perc sport

1956. október 22. 18:10 ● 09:19

Litteráti-Loótz Gyula
00:00 00:00

A műsor leirata

Kedves Hallgatóink, Tízperc sport következik.

Szignál

Tegnap délután a párizsi Colombes Stadionban 65 ezer néző ritkán látott lelkes ünneplésben részesítette a francia labdarúgó válogatottat, amely kiváló játék után 2:1 arányban legyőzte a félelmetes hírű szovjet labdarúgókat. A francia csapat ezen a mérkőzésen akarta a magyar válogatottól két héttel ezelőtt elszenvedett vereségének csorbáját kiköszörülni, és ez teljes mértékben sikerült is. A mérkőzés első percétől kezdve a francia csapat irányította a játékot, és a góltalanul eltelt félidő után a negyvenedik másodpercben Teleseja révén megszerezték a vezetést. Nyolc perccel később Vincent 2:0-ra növelte a francia csapat előnyét. Ekkor az eddig alárendelt szerepet játszó szovjet csapat némileg magára talált, és a 65. percben Izajevnek sikerült az eredményen szépíteni. Szakértők véleménye szerint, a francia válogatott ezen a mérkőzésen sokkal ötletesebben és jobban játszott, mint a magyarok ellen, viszont a szovjet játékosok messze elmaradtak a tőlük várt teljesítménytől. A szovjet csapat, és egyben a mezőny legjobbja Jasin a szovjet kapus volt, aki nagyszerű védésével jóval nagyobb arányú vereségtől mentette meg csapatát.
A francia nagyválogatottal egyidőben Franciaország B-csapata Prágában vendégszerepelt, ahol a cseh B válogatott ellen 1:1-es döntetlent ért el. Stockholmban Svédország labdarúgói, akik jövő vasárnap a Népstadionban a magyar válogatott ellen állanak ki, tegnap Dánia válogatottjaival mérték össze erejüket. A svéd csapat szereplése nagy csalódást okozott a hazai szurkolók körében, miután színtelen játékkel csak 2:2 arányú döntetlent sikerült elérnie a gyenge dán válogatott ellen.
Az atlétika vasárnapi műsorában két érdekes találkozó szerepelt. Mialatt Budapesten a magyar válogatott 10 pontos különbséggel legyőzte a finneket, Prágában a háború utáni első csehszlovák-nyugatnémet férfi atlétikai viadalra került sor. A kétnapos prágai verseny első napja után már-már úgy látszott, hogy a cseheknek sikerül az erős nyugatnémet atléta csapatot legyőzniük, tekintve, hogy szombaton 57:49 pont arányú vezetésre tettek szert. A szombaton lebonyolított számok közül említésre méltó a cseh Jungwirthnak az 1500 méteres síkfutásban elért 3 perc 42,4 másodperces új cseh csúcsa. Jungwirth mögött a második a német Dorow lett 3 perc 42,8 tized másodperces idővel. A 400 méteres síkfutást az olimpiai negyedik helyezett német Haas nyerte 46,6 tized másodperccel, mindössze mellszélességgel előzve meg a cseh Trousilt, aki ugyancsak 46,6 tized másodpercet futva kerek 1 másodperccel javította meg a fennálló cseh csúcsot. A második napon azután a német atléták több kettős győzelmet aratva ledolgozták 8 pontos hátrányukat, és a négyszer 400 méteres váltófutást megnyerve a maguk javára döntötték el a találkozó sorsát. Legjobb eredmények a súlylökésben születtek, amelyet Skobla nyert meg 17 méter 46 centiméteres dobással. A második helyezett német Wegmann 17 méter 12 centiméterrel új német csúcsot dobott. A négyszer 400 méteres váltófutásban a német váltó 3 perc 7,5 másodperces ideje az idei legjobb teljesítmény a világon. Végeredményben a nyugatnémet atléta válogatott 110:102 arányban győzte le a Zatopek nélkül kiálló cseh atléta csapatot. Az olasz és a nyugatnémet női atléta válogatottak bolognai összecsapásából 56:39 pont arányban a német csapat került ki győztesként. A verseny során két egészen kiemelkedő eredmény született. A 100 méteres női síkfutásban az olasz Leone 11,4 másodperccel új Európa csúcsot futott. A 80 méteres női gátfutásban a német Gastl 10,7 másodperces eredményével mindössze 1 tized másodperccel maradt el saját világcsúcsától.
A hét végén a kaliforniai Ontarioban rendezték az amerikai atléták úgynevezett olimpia előtti bemelegítő versenyét. A teljes olimpiai gárda részvételével lefolytatott versenyen az amerikai atléták nem kevesebb, mint négy számban értek el jobb eredményt a fennálló világcsúcsoknál. A 100 méteres síkfutásban Leamon King 10,1 másodperccel győzött, és ezzel Williams és Murchison után ő a harmadik futó a világon, aki a 100 méteres távon ilyen tüneményes időt ért el. A súlylökésben O'Brian szerezte meg az első helyet 18 méter 72 centiméteres dobással. A kalapácsvetésben Connolly újra bebizonyította, hogy komoly ellenfele lesz Melbourne-ben Krivonosovnak. Connolly ez alkalommal 65 méter 13 centimétert dobott. A színes bőrű Bell által a távolugrásban elért 8 méter 8 centiméteres ugrásnál csak Owens ugrott 20 évvel ezelőtt nagyobbat, amikor az azóta is érvényben lévő 8 méter 13 centiméteres világcsúcsát felállította. A négyszer 440 yardos váltófutásban az Egyesült Államok olimpiai válogatottja 3 perc 8,6 másodperces kitűnő időt ért el.
Bár az Ausztráliából érkező új női úszó világcsúcsok lassan mindennapossá válnak, az elmúlt hét végén az ausztrálok legnagyobb olimpiai reménysége a 18 éves Lorraine Crapp minden eddigit felülmúló teljesítményt hajtott végre. Crapp egy Sydneyben rendezett úszóversenyen egyszerre öt új világcsúcsot állított fel. Crapp kisasszony, aki jelenleg kétségtelenül a világ legjobb gyorsúszó-nőjének számít, a 440 yardos távon 4 perc 48,6 másodperccel érte el, ami közel 4 másodperccel jobb korábban úszott világcsúcsánál. A 440 yard leúszása közben 2 perc 18,5 másodpercre javította a 200 méteres, 2 perc 19,1 másodpercre a 220 yardos és 4 perc 47,2 másodpercre a 400 méteres női gyorsúszás világcsúcsát. A kevéssel később rendezett négyszer 110 yardos váltóúszásban Crapp 1 perc 3,2 másodpercet ért el, míg honfitársnője Fraser mint a váltó másik tagja, 1 perc 3,4 másodpercet úszott. A váltó ideje egyébként 4 perc 22,3 másodperc volt, ami ezen a valamivel hosszabb távon is közel 2 másodperccel jobb, mint a magyar női váltó által Helsinkiben a négyszer 400 méteres távon felállított világcsúcs.
Az olasz fővárosban rendezett autós nagydíjat a francia Behrah nyerte. A versenyen az ismert olasz autóversenyző Luigi Villoresi a cél előtti kanyarban kocsijával felborult és súlyosan megsérült.
Végezetül még egy érdekes atlétikai hír. A norvég Danielsen tegnap edzés közben a spanyol Erausquin által nemrég feltalált új gerelyvető stílussal az úgynevezett spanyol stílussal, 97 méter 70 centimétert hajított. Danielsen már két nappal ezelőtt is 93 méteren felüli távolságot ért el. Tekintve, hogy a sokat vitatott stílussal az utóbbi hetekben már több atléta messze túldobta a lengyel Sidlo által tartott hivatalos világcsúcsot, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség legközelebbi gyűlésén, amelyre Melbourne-ben november 21-én kerül sor, el fogja dönteni, hogy az új stílussal elért eredmények hitelesíthetők-e.

Szignál

Sportműsorunkat közvetítettük.
Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja!

Információk

Adásba került1956-10-22 18:10
Hossz0:09:19
CímTíz perc sport
MűsorkategóriaIsmeretterjesztő
Ismétlések
1956-10-22 18:10
SzerkesztőLitteráti-Loótz Gyula
Műsor letöltése MP3