Vasárnapi sporthírek

1956. október 21. 23:01 ● 06:22

00:00 00:00

A műsor leirata

Tárogató

Kedves hallgatóink! Vasárnapi sporthíreinket hallják.

Párizs. Ma délután a párizsi Colomb stadionban 65 ezer néző soha nem látott ünneplésben részesítette a francia labdarúgó válogatottat, amely kiváló játék után 2:1 arányban legyőzte a félelmetes hírű szovjet labdarúgókat. A francia csapat ezen a mérkőzésen akarta a magyar válogatottól két héttel ezelőtt elszenvedett vereségének csorbáját kiköszörülni, s ez teljes mértékben sikerült. A mérkőzés első percétől kezdve a francia csapat irányította a játékot és bár az első félidőben aránylag kiegyenlített volt a játék, a franciák a kiharcolt fölényt tartani tudták. A góltalanul eltelt félidő után a 40. másodpercben Teleesha révén a franciák megszerezték a vezetést és 8 perccel később, az 53. percben Vincent 2:0-ra növelte a francia csapat előnyét. Ekkor az eddig alárendelt szerepet játszó szovjet csapat némileg magára talált, s a 65. percben Izajevnek sikerült az eredményen szépíteni. A mérkőzés további során a szovjet játékosok minden igyekezetük ellenére nem tudták lehengerelni a jól helyezkedő francia védelmet, s bár az utolsó öt percben tűzijátékot rendeztek a francia kapura, a mérkőzés eredménye nem változott. Szakértők véleménye szerint a francia válogatott ezen a mérkőzésen sokkal ötletesebben és jobban játszott, mint a magyarok ellen, viszont a szovjet játékosok messze elmaradtak a tőlük várt teljesítménytől. Mint az már a korábbi mérkőzéseken kiderült, a szovjet játékosok lassúnak bizonyultak, összjátékuk pontatlan volt és legfőképpen nem tudtak kapura lőni. A szovjet csapat és egyben a mezőny legjobbja Jasin, a szovjet kapus volt, aki nagyszerű védésével jóval nagyobb arányú vereségtől mentette meg csapatát.

Prága. A francia nagy válogatottal egy időben Franciaország ’B’ csapata Prágában vendégszerepelt, ahol a cseh ’B’ válogatott ellen figyelemreméltó 1:1-es döntetlent ért el. Az első félidőben a cseh csapat vezetett 1:0 arányban.

Cardif. a Wales és Skócia labdarúgó válogatottjai közötti mérkőzés tegnap délután 2:2 arányban, döntetlenül végződött.

Stockholm. Svédország labdarúgói, akik jövő vasárnap a budapesti Népstadionban a magyar válogatott ellen állnak ki, ma Dánia válogatottjaival mérték össze erejüket. A svéd csapat szereplése nagy csalódást okozott a hazai szurkolók körében, miután színtelen játékkal csak 2:2 arányú döntetlent sikerült elérni a gyenge dán válogatott ellen.

Prága. A mai vasárnap atlétikai műsorában két érdekes találkozó szerepel. Mialatt Budapesten a magyar atléta válogatott 10 pontos különbséggel legyőzte a finneket, Prágában a háború utáni első csehszlovák – nyugatnémet férfi atlétikai diadalra került sor. Mint ismeretes, a két találkozón részt vett négy nemzet az európai atlétika élcsoportjába tartozik, s így az egymás ellen elért eredmények érdekes összehasonlításra adnak módot. A finnek ugyanis egy hónappal ezelőtt ugyancsak 3-3 atléta részvételével lebonyolított versenyen 2 pontos különbséggel legyőzték otthonában a nyugatnémet atléta válogatottat. A csehek viszont egy héttel később Budapesten 14 pontos különbséggel vereséget szenvedtek. A mostani kétnapos prágai verseny első napja után már-már úgy látszott, hogy a cseheknek sikerül az erős nyugatnémet atléta csapatot legyőzni, tekintve, hogy szombaton 57:49 pont arányú vezetésre tettek szert. A tegnap lebonyolított számok közül említésre méltó a cseh Juungvirthnak az 1500 méteres síkfutásban elért 3 perc 42,4 másodperces új cseh csúccsal. Jungvirth mögött második a német Doro lett, 3 perc 42,8 másodperces idővel. A 400 méteres síkfutást az olimpiai 4. helyezett, német Haas nyerte, 46,6 másodperccel, mindössze mellszélességgel előzve meg a cseh …-t, aki ugyancsak 46,6 másodpercet futva, kerek egy másodperccel javította meg a fennálló cseh csúcsot. A mai második napon azután a német atléták 5:2-ős győzelmet aratva ledolgozták 8 pontos hátrányukat és a 4 ezer, 4-szer 400 méteres váltófutást megnyerve, a maguk javára döntötték el a találkozó sorsát. A legjobb eredmények a súlylökésben születtek, amelyet Skoblah nyert meg 17 m 46 cm-es dobással.

A második helyezett a német Wegban 17 méter 12 centiméterrel új német csúcsot állított fel. A gerelyvetést a német Will nyerte negyven… 76 méter 43 centiméterrel. Míg a távolugrásban honfitársa, Molzberger 7 méter 46 centiméteres ugrással győzött. A 4-szer 400 méteres váltófutásban a német váltó 3 perc 7,5 másodperces ideje az idei legjobb teljesítmény a világon. Végeredményben a nyugatnémet atléta válogatott 110:102 arányban győzte le az Zátopek nélkül kiálló cseh atléta csapatot.

Bologna. Az olasz és a nyugatnémet női atléta válogatottak összecsapásából 56:39 pontarányú fölényes győzelemmel a német csapat került ki győztesként. A verseny során két egészen kiemelkedő eredmény született. A 100 méteres női síkfutásban az olasz Leoni 11,4 másodperccel új Európa-csúcsot futott. A 80 méteres női gátfutásban a német Gasto 10,7 másodperces eredményével, mindössze egytized másodperccel maradt el saját világcsúcsától.

Ontario. A kaliforniai Ontarióban rendezték az amerikai atléták úgynevezett olimpia előtti bemelegítő versenyét. A teljes olimpiai gárda részvételével lefolytatott versenyek az amerikai atléták nem kevesebb, mint 4 számban értek el jobb eredményt a fennálló világcsúcsoknál.

Információk

Adásba került1956-10-21 23:01
Hossz0:06:22
CímVasárnapi sporthírek
MűsorkategóriaIsmeretterjesztő
Műsor letöltése MP3