Asszonyoknak szóló 5 perces divatcsevegés

1956. október 23. 7:20 ● 04:20

Hunyadi Katalin
00:00 00:00

A műsor leirata

Kedves Hallgatóink! Most asszonyoknak szóló ötperces divatcsevegésünk következik.

Szignál

Miután beszéltem a középkorú nő és a fiatal nő ideális ruhatáráról, ma a bakfisokon van a sor. A tinédzsereken, ahogy - Amerika után -, immár az egész nyugati világ nevezi őket.
Kezdjük az ifjú hölgy ruhatárának felsorolását is a kabáttal. A kabátja egyszerű, egyenes raglán, gallérral, rejtett gombolással, bevágott zsebekkel, sima, nem túl világos impregnált szövetből, hogy esőben is hordható legyen. Ehhez elütő színű kötött csuklyaszerű fejrevalót, úgynevezett cagoule-t visel a francia kislány. A cagoule a legjobban talán egy kendőhöz hasonlít, amelynek közepén ovális nyílás van. Ezen dugja ki az arcát az ember. A cagoule befedi az egész fejet, betakarja a nyakat, és tehát egyben sál is. Legfeljebb elől a homlokba lóg bele néhány kacér, "véletlen" hajfürt.
A kislány kosztümje tulajdonképpen kétrészes ruha. Anyaga vékony, sötét középkék Esterházy-kockás szövet. A kiskosztüm szoknyája nagy mély rakásokba van vasalva, a kabát testhez álló, és nagyon rövid, alig tenyérnyivel ér derék alá. Elől egysoros gombolása van nyakig, de gallérja nincs, a blúz gallérját lehet kihajtani rá. A kabátka ujja háromnegyedes, bevarrott. A blúznak csak a kihajtott kis bubigallérja látszik, vidám világos piros. Ugyanilyen piros a rövidszárú, anyagból készült kesztyű, és az egyenesen feltett svájci sapka. Az ifjú hölgy hosszú, hátközépig érő haját egyetlen laza copfba fonta, a hajfonat egyik vállán átvetve elől lóg. Újabban nagyon sok bakfis szaladgál hosszú hajjal, vagy befonva, vagy simán vállra fésülve, vagy lófaroknak fejtetőn összekötve viselik. Közös vonása mindegyik frizurának, hogy nincsen benne dauer, és hogy a homlok fölötti fürtök rövidre vágva véletlen kis fürtökben a homlokba lógnak. Nem minden fiatal lánynak áll jól, a kerek arcúaknak például egyáltalában nem, de akinek jól áll, az nagyon csinos és fiatalos vele. Na de térjünk vissza ifjú barátnőnkhöz! Lábán teljesen sima, teljesen sarkatlan kivágott cipőt visel, világosbarna bokszbőrből. Ez az úgynevezett balerina cipő 20 évtől lefelé idén is a hölgyek legkedvesebb, mondhatnám egyetlen cipője. Ebben járnak táncolni, és igazuk van, mert a mai fiatalok vad táncait a bebop-ot, a csacsacsát, és a legújabbat a rock and rollt másban ropni nem is nagyon lehetne. Ha már itt tartunk, nézzük meg mindjárt az ifjú hölgy táncruháját is. A tinédzser divatban is hódít estére a ingblúz-ruha. Kisbarátnőnk ruhája pasztellszínű könnyű szövetből készült. Felsőrésze sima, elől gombolt, magasan zárul, bubigallérja van. A bevarrott bő ujjakat könyök alatt mandzsetta fogja össze. A szoknyája - mondjam? Hm, természetesen bő, és levasalatlan nagy rakásokba van fogva. Alatta természetesen az elmaradhatatlan bő alsószoknya. Nappalra és "mindig"-re ebből a ruhatárból sem hiányozhat a szoknya-blúz A szoknya posztóból van, enyhén gloknis szabású, és hiszen fiatalok vagyunk, cseresznyepiros színű. Hozzá széles bőr öv, és néhány világos háromnegyedes ujjú ingblúz. A nyugati bakfisok - bocsánat, tinédzserek, rengeteg nagykockás, élénk színű anyagot viselnek. Ebből a ruhatárból sem hiányzik tehát, a világos alapon nagykockás, könnyű szövetruha. A felsőrész testhezálló, az ujjak bevarrottak, és nem egészen könyékig érőek. Kis felálló tiszti-gallér, fehér paszpóllal szegve, és ráncos szoknya, ez az egész. Hm, ennivaló!
Ezzel be is fejezem a ruhatárak ismertetését, remélem mindenki talált beszámolóimban megvalósítható ötletet.

Szignál

Kedves Hallgatóink! Asszonyoknak szóló ötperces divatcsevegésünket hallották.
Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja!

Információk

Adásba került1956-10-23 7:20
Hossz0:04:20
CímAsszonyoknak szóló 5 perces divatcsevegés
MűsorkategóriaIsmeretterjesztő
Ismétlések
1956-10-23 7:20
SzerkesztőHunyadi Katalin
Műsor letöltése MP3