Üzenetek

1956. október 23. 7:35 ● 14:13

Hunyadi Katalin
00:00 00:00

A műsor leirata

Kedves hallgatóink! Most üzeneteink következnek. Ma szokás szerint az Egyesült Államokban élő honfitársaink üzennek saját hangjukon New York-i szerkesztőségünk összeállításában. A többi üzenetet, amelynek közvetítését hallgatóink a mai napra kérték, szerdai üzenetrovatunkban továbbítjuk.

Éva üzen Anglia 1948 jeligére Lacinak, Budapest környékére: Lacikám, nagyon örülök, hogy a rádión át szólhatok hozzád, most van erre az első alkalmam. Szerencsésen megérkeztem Amerikába. Útközben már írtam, gondolom, megkaptad. Itt minden új és sok minden nagyon érdekes. Különösen nagy öröm a rég nem látott barátokkal újra találkozni. Az elfoglaltságom nagyon erős, de kielégítő és érdekes. Minden jót kívánok, Isten áldjon, szívem! Sok szeretettel csókol Évád!

Ali üzen Kolozsvár 1911. szeptember 25. jeligére édesanyjának és Margitkának a Duna-Tisza közére: Édes Mamikám! A múlt héten nem tudtam mindent elmondani. Tudom, van elég bajod, kedves Mamikám. Tehetségünkhöz képest igyekszünk enyhíteni. A közeli napokban van szándékunk egy csomagot ruhafélével feladni, lesz benne Évinek egy régebbi télikabátja, amiről már írtam valamelyik régebbi levelemben. Írod, a ház kéményét újra kellett rakatni. Képzelem, milyen sokba kerülhetett. A bajokat leszámítva jól vagyunk, rengeteg örömünk telik kislányukban. Mindenkinek sok üdvözlet és kézcsók, kinek mi jár! Levelet és a beígért fényképeket küldjük hamarosan. Ha meglesz az új ház, arról is küldök képet. Búcsúzom, milliószor csókol benneteket Ali!

Ten üzen Bubának és Atintinnek a Hortobágy mellé: Mindig és most is csak azt mondhatom, minden gondolatunk és minden szeretetünk veletek és otthoni három szerettünkkel van. És mindig azon imádkozunk, hogy találkozhassunk mindnyájatokkal. Szeretettel csókolunk! Ten.

Ida üzen Perth Amboyból nagymamájának és rokonainak Nekézsenybe: Kedves nagymama, Piroska, Gyuszi és kedves mindnyájan! Nagyon örülök, hogy egy pár szót küldhetek maguknak. Nagyon szeretnék ma magukkal együtt lenni. Én még mindig iskolába járok, és még fogok is három évig járni. Mi jól vagyunk mindnyájan, amit maguknak is szívből viszont kívánok! Gyuszi és Miklós már nagyfiúk. Hiszem, hogy már nagyon szeretnék őket és mindnyájunkat látni. Kedves keresztanyám és kedves Józsi! Maguk hogy vannak? Remélem, hogy jól. Kívánok maguknak minden jót! Most már sokszor csókolom mindnyájukat és búcsúzok, sok szeretettel! Ida.

Gábornak és családjának üzennek Philadelphiából, Boriska jeligére, Ugocsa megyébe: Mi mind jó egészségben élünk. Mi újság nálatok? Szeretném, ha üzenetem jó egészségben találna mindenkit! Írjatok gyakrabban! Üdvözöljük az egész családot szeretettel! Boriska jelige.

Akácos út jeligére üzennek: Édes nővérem! Most több a dolgunk, mint bármikor. Még nagyon sokat kell vásárolnunk, amíg minden rendben lesz. Gondolhatod, mennyire örvendünk az új daraboknak. A gyerekeknek levelet írtunk, várjuk a választ, mert nagyon érdekel, hogy a kis harmadik miként kezdte meg az első elemit. Egészségünk rendben. Szeretnénk rólad is hasonlót hallani. Levelünk útban. Isten óvjon! Az Akácos út jeligével búcsúzom, és mindnyájunk nevében sok szeretettel ölellek, csókollak! Húgod.

Aranka üzen Perth Amboyból Irénkének, Öcsikének és szeretteinek Szegedtől délre: Kedves Irénkém, Öcsikém és többiek! Leveledet megkaptam, amire most élőszóval válaszolok. Mi jól vagyunk, a gyerekek járnak újra iskolába. Nagyon meglepett az utolsó leveled. Most jól esett, hogy újra ilyen szépen írsz. Igen, az embernek van sok bánata, de azért fel a fejjel, és mindig előre, hiszen az Úr, aki vezet. Most csak ennyit mondok, de utána János bátyád játszik neked a harmonikáján. Szeretettel búcsúzunk, és gondolatban veletek vagyunk! Rózsika nénéd, Aranka, János és a gyerekek.

Zene

Miklós üzen Perth Amboyból anyósának, öccsének, Barnának és családjának, Gyula sógornak és családjának és a többi rokonnak Nekézsenybe: Kedves nagymama, Gyula sógor és mindnyájan! Nagyon örülök, hogy saját hangomon szólhatok hozzátok. Nagyon szeretném, ha mindnyájan hallhatnátok. Gyula sógor, a kért dolgot hamarosan elküldjük, legyetek nyugodtan! Kedves Barna öcsém és családod! Tehozzátok is örömmel szólok egy pár szót, ha már a távolból is. Hát ti hogy vagytok? Leveledet megkaptam, amiben a receptet küldted. Remélem, akkorra már az orvosság is hozzátok érkezett, mert én az első levélre elküldtem. Nagyon szeretném, ha István barátomon segíthetnék ezzel. Egyébként hogy vagytok? Remélem, jól. Írjál gyakran! Hát maguk, kedves komámasszony, hogy vannak? Nagyon várjuk a levelöket, mert még ide nem kaptunk maguktól levelet. Nem tudjuk, mi lehet az oka. Írjanak, várjuk a levelöket! Hogy vannak, mi újság? Nem nősül-e még Józsi? Kedves Zsófi néném és mindnyájan! Magukról sem felejtkezünk meg. Sokat gondolunk rájuk. Most már búcsúzom mindenkitől, szeretettel ölel és csókol mindenkit Miklós!

Zsuzsika üzen Perth Amboyból édesanyjának, Magdolnának, Bözsinek, Ernőnek és rokonainak Miskolc környékére: Kedves édesanyám, kedves Bözsi, Ernő és az összes rokonság! Hogy vagytok? Mink elég jól. Most újra szólok hozzátok. Igazán elképzelem, milyen nagy öröm lehet az nektek, mikor halljátok az én beszédemet. Éppen úgy érzek én is. Boldog vagyok, hogy tudunk szerezni nektek örömet a rádión keresztül. Nem is tudom, szegény édesanyám él-e még. Küldtem levelet, és még választ nem kaptam. Már azt gondolom, talán ő meghalt, és azért nem küldte a levelet. Azt hiszem, jól vagytok és a gyerekek is, az én lányom is beteg volt, de már most visszament az iskolába és tanítja a gyerekeket, nemcsak a kis magyar gyerekeket, hanem mindenféle nemzetbelit. Most már csókol mindnyájatokat szeretettel Zsuzsika!

Helén üzen Perth Amboyból Erzsike néninek, Jani bácsinak és Mancinak Békés megyébe, Margitnak Budapestre, Bertának Csongrád megyébe, Minkának, Bélának és Cucinak Szombathely közelébe: Drága Erzsike néni, Jani bácsi, Manci, Margit, Berta, Minka, Bea és Cuci! Örömmel beszélhetek veletek, és remélem, jól vagytok mind. Mi hála Istennek, mind jól vagyunk ebben a különös időjárásban. Ma gyönyörű napos, meleg az idő, hogy fűtőnket újra le kelletett zárni. Ó, bár lenne egy meleg őszünk! Köszönjük, Manci, üdülésedről képeslapjaidat, és tenéked, Cuci, a Balatonról! Tudom, mindnyájatokra ráfér egy kis pihenés. Remélem, mind megkaptátok a képeslapokat tőlünk a nyaralásunkról. Olyan kellemesen töltöttünk két hetet a Janka új otthonában. Olyan gyönyörű erdős helyen laknak, és a levegő szinte kábító volt. Gondolatban mindig veletek vagyunk, és számtalanszor ölelve csókolunk benneteket! Helén, Nelly és Emma.

Böske üzen Astoriából Stefikének, Gézának és családjaiknak Rákospalotára: Remélem, mindnyájan jól vagytok, mi jól vagyunk. Csókolunk benneteket! Böske és Bandi.

Lajos üzen Keresztúr jeligére családjának, rokonainak, barátainak és ismerőseinek: Kedves Szüleim és Testvéreim! Ma az a különös szerencse ért, hogy rádión, élőszóval üzenhetek néktek, így a tőlünk távol élő rokonaink és barátaink is hallhatják a hangomat, és értesülhetnek arról, hogy szerencsésen visszakerültem Európából. Remélem, hogy mindnyájan jól vagytok! Kérem Teruskát, hogy nagyon vigyázzon az egészségére és a kislányaira! Várom Rózsikánk és a férje levelét. Esztike, Zolika, Etuka, tanuljatok jól, és legyetek hálásak szüleinknek, akik olyan sokat fáradoznak értetek! Sokszor gondolok Pistára, Sanyira, Sárikára és a kis unokaöcséimre. Szeretettel üzenem az ország minden részén élő rokonainknak, barátaimnak és ismerőseimnek, hogy ha nem is írok, nem feledkeztem meg róluk. Remélem, hogy még viszontláthatjuk egymást! Jancsit megkérem, hogy üzenjen ő is a rádión, hogy meggyőződjenek arról, hogy az én öcsém él, bár a hosszú hallgatása az ellenkezőjéről beszél. Szeretettel csókollak mindnyájótokat Lajcsi!

Irma üzen Perth Amboyból édesanyjának, bátyjának, Gyulának és családjának, húgának, Herminnek és családjának, komaasszonyának, Józsinak és minden rokonnak Nekézsenybe: Kedves édesanyám! Nagyon örülök, hogy saját hangomon szólhatok hozzájuk. Kedves édesanyám! Nagyon sajnálom, hogy öreg napjaiban nem lehetek vele. Hát ti, kedves testvéreim, hogy vagytok? Írjatok gyakrabban! Nagyon kérlek benneteket, hogy édesanyámnak viseljétek gondját! Hát maguk, kedves komámasszony, hogy vannak? Nagyon várjuk a levelüket. Nem nősült-e még meg Józsi? Mink, hála legyen a Jóistennek, jól vagyunk. A nyáron Idával és Gyuszival Kanadában voltunk Irénkénél és Mariskánál. Irénkének a második kisfiát, Pétert elhoztuk magunkhoz. Ők is, hála Istennek, jól vannak. Sok szeretettel csókolunk mindenkit! Szerető lánya és testvéretek, Irma.

Kedves hallgatóink! Üzeneteinket hallották. Ma az Egyesült Államokban élő honfitársaink üzentek saját hangjukon otthoni hozzátartozóiknak. A többi üzenetet, amelynek közvetítését hallgatóink a mai napra kérték, szerdai üzenetrovatunkban fogjuk továbbítani.

Itt a Szabad Európa Rádiója, a szabad Magyarország hangja!

Információk

Adásba került1956-10-23 7:35
Hossz0:14:13
CímÜzenetek
MűsorkategóriaÜzenetek
Ismétlések
1956-10-23 7:35
SzerkesztőHunyadi Katalin
Műsor letöltése MP3