A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ

A Szabad Európa Rádióban 1950. augusztus 4-én hangzott el az első magyar nyelvű - akkor még kísérleti adás. 1951. október 6-tól 1993. október 31-i megszűnéséig a Rádió rendszeresen sugározta magyar nyelvű műsorait a müncheni Englischer Gartenből.

Skultéty Csaba, aki a Szabad Európa Rádió munkatársa volt a kezdetektől, az utolsó évekre így emlékezik:

„...Magyarországon megtörtént a rendszerváltás. A híráramlás már nem tilos, megjelennek az első szabad újságok, jön a széles sajtószabadság. A Szabad Európa Rádió már nem olyan fontos. Ott, a rádión belül is merőben új a helyzet....Az új helyzet új felkészültséget, állásfoglalásban gondos árnyalatokat kíván, ezzel München már nem tud lépést tartani....A műsorsugárzás és ezzel a Szabad Európa Rádió magyar adásának a története végül 1993. október 31-én zárul. Az alapítási, megnyitó ünnepség 1951 októberében München bombák által megkímélt rangos szállodájában, a Hotel Reginában került megrendezésre. A búcsúest színhelye a legszerényebb: a rádió kantinja."

A Szabad Európa Rádió megteremtője az Amerikai Kongresszus által létrehozott Szabad Európa Bizottság, melyet 1949. május 17-én jegyeztek be. Tagjai olyan befolyásos amerikai döntéshozók voltak, mint Allen Welsh Dulles, a CIA igazgatója, Dwight D. Eisenhower, akkor még tábornok, Dewitt Wallace, a Reader's Digest alapítója, vagy az első elnök, Joseph Grew diplomata, tokiói követ. A Szabad Európa Bizottság több területen működött, de legjelentősebb tevékenysége a rádió maradt.1950-ben létrejött egy külön szervezet, a Kereszteshadjárat a Szabadságért, amely a Szabad Európa Rádiót hálózattá fejlesztette. „A világ legegyszerűbb és legvilágosabb irányelvét kell követniük: Mondjanak igazat!" – jelentette ki egy rádióbeszédében a későbbi amerikai elnök, Eisenhower.

1997 óta a Szabad Európa Rádióval történt megállapodás és szerződés értelmében az Országos Széchényi Könyvtár "örökös és át nem ruházható joggal" bír a magyar szerkesztőség archív gyűjteménye felett. A SZER hangzódokumentumai 4617 tekercsen maradtak fenn – az eredeti archívum anyagai és az úgynevezett Monitoring vagy Lehallgató Osztályról megmaradt szalagok – , és később, 2001 őszén a gyűjteménybe kerültek a Szabad Európa Rádió 1956-ban sugárzott hangdokumentumai, 311 db 90 perces hangkazettán. Ez utóbbi anyag teljes egészében tartalmazza az 1956. október 19. és november 13. között elhangzott SZER-adásokat.

A hangzó és írásos anyagok többféle információhordozón találhatók, ezeket a könyvtár különböző osztályai gondozzák. Az írott dokumentumok egy része mikrofilmen érkezett és a Mikrofilmtárba került, illetve az OSZK-ban mikrofilmezték a többi írásos dokumentumot is. A Kézirattár az 1980-as évek vége óta gyűjti a SZER egykori munkatársainak írásos dokumentumait, jelenleg 189 egykori munkatárs hagyatéka található itt meg. A hangdokumentumokat és a meg nem bontható hagyatékokat a Történeti Interjúk Tára kezeli, illetve készíti és megőrzi az egykori szabadeurópás munkatársakkal készült életútinterjúkat.

Műsorújság

Tekintse meg a Szabad Európa Rádió műsorrendjét 1956. október 19. és november 12. között.
Megtekintem