Auer Pál

Jogi tanulmányait Budapesten, Bécsben, Párizsban és Londonban végezte. Az első világháború előtt Avar Pál néven szépirodalmi munkákat és műfordításokat jelentetett meg. Később nemzetközi jogi és politikai tanulmányokat publikált. 1919-ben ő képviselte Magyarországot a Nemzetek Szövetségét előkészítő nemzetközi konferencián. A két világháború között ügyvédként dolgozott Budapesten. 1923-ban a Magyar Békeegyesület elnöke lett, egy évvel később a Páneurópai Unió magyar osztályának elnöke, a francia követség jogtanácsosa volt. Nemzetközi ismertségét növelte, hogy 1926-ban a magyarországi frankhamisítási perben a francia Nemzeti Bank jogi képviseletét vállalta, de a felperes ügyvédjeként megpróbálta összeegyeztetni a két ország érdekeit. 1936-ban a Nemzetek Szövetsége reformját célzó javaslat kidolgozója. Tanulmányai, kiterjedt szakmai és baráti kapcsolatai is hozzájárultak ahhoz, hogy a francia–magyar kapcsolatok meghatározó szereplője legyen. 1944-ben a német megszállás idején illegalitásba vonult.

1945-ben az FKgP országgyűlési képviselője, majd a parlament Külügyi Bizottságának elnöke lett. 1946–47-ben párizsi magyar követ volt Nagy Ferenc miniszterelnök eltávolításakor: ez után ő is lemondott és Franciaországban maradt. A Magyar Európa Tanács elnökévé választották (1949), és tagja volt az emigrációs Magyar Nemzeti Bizottmány választmányának és a Magyar Bizottságnak is. A magyar és közép-európai emigráció egyik franciaországi vezéralakjának tekinthető. Számos lap közölte írásait, köztük a Nyugati Hírnök, a Látóhatár, az Új Hungária, a Le Monde, a Le Figaro és az International Herald Tribune.

Publicistaként és nemzetközi jogászként a Szabad Európa Rádió egyik nagy tekintélyű külső munkatársa volt. Az 1956-os események idején részt vett a SZER rendkívüli tudósításainak elkészítésében. Az 1956. október 23-ától november 9-ig sugárzott adásfolyamban a magyar események nyugati fogadtatásának rendszeres tudósítója volt.

Információk

Név

Auer Pál
Álnév

 

Született

Budapest, 1885. okt. 3.

Elhunyt

Párizs, 1978. jún. 21.

Foglalkozása

politikus, diplomata, nemzetközi jogász, közíró

Műsorújság

Tekintse meg a Szabad Európa Rádió műsorrendjét 1956. október 19. és november 12. között.
Megtekintem