Thury Zoltán (Nótárius)

Thury Lajos fia. A középiskola elvégzése után budapesti lapoknál kezdte el újságírói pályáját. 1948-tól a Német Szövetségi Köztársaságban élt, 1957-ben az Amerikai Egyesült Államokba költözött. 1992-ben visszatelepült Magyarországra. Az ötvenes évek elején a párizsi Nyugati Hírnökben publikált. Utána két és fél évtizedig nem jelentek meg írásai. 1984-től az Új Látóhatárban rendszeresen közölte elbeszéléseit, valamint kritikáit. 

1951. október 8-ától 1957. június 30-áig a Szabad Európa Rádió belső munkatársaként, a müncheni központban hírszerkesztői feladatokat látott el. Rádiós álneve: Nótárius.

Az 1956-os események idején nemzetközi sajtószemléket készített, a forradalom nyugati sajtóvisszhangjával foglalkozott. A SZER egyik legvitatottabb, sajtószemlén alapuló kommentárját mondta el 1956. november 4-én. Az angol Observer cikkét idézte: „Ha a szovjet hadsereg valóban megtámadja Magyarországot, ha ez a félelmünk valóra válik, és a magyarok három-négy napig kitartanak, akkor a nyomás ellenállhatatlanná válik az Egyesült Államokban a kormányra, hogy Washington nyújtson a szabadságharcosoknak katonai segítséget."

Rádiós munkáját követően nyugalomba vonulásáig banktisztviselőként dolgozott New Yorkban.

Információk

Név

Thury Zoltán, ifj.
Álnév

Nótárius

Született

Budapest, 1921. július 4.

Elhunyt

Budapest, 1995. május 16.

Foglalkozása

újságíró, író, rádiós szerkesztő

Műsorújság

Tekintse meg a Szabad Európa Rádió műsorrendjét 1956. október 19. és november 12. között.
Megtekintem