Kertek alatt

1956. október 22. 6:20 ● 04:40

Kovács K. Zoltán
00:00 00:00

A műsor leirata

Szünetjel

Kedves hallgatóink! Kertek alatt című programunk következik. Zoltán Károly munkatársunk János gazdával és Márton sógorral beszélget arról, hogy milyen intézmények és rendelkezések támogatják Nyugaton a parasztok önállóságát.
- Hozta Isten!
- Hozta Isten!
- Vártuk már nagyon, mert attól féltünk, hogy magának nem marad ebből a jó kis borocskából.
- Adjon Isten! Igyekeztem is, mert sejtettem, hogy ilyen veszély fenyeget.
- Nahát csak üljön ide le, ehun van a pohár, aztán igyon maga is!
- Hát ide hallgasson, éppen arról beszélgettünk a sógorral, hogy jó volna, ha más is hallaná, amit nekünk mesélni szokott, mert igen érdekes hallgatni, de hát mi nem tudjuk úgy tovább mesélni, ahogy maga mondja el.
- A legutóbb is ugye, amit a szövetkezetekről mondott, igen tanulságos volt. Na de hát, mondja csak, a nyugati országokban is úgy van, hogy falun nincs is más bolt csak a szövetkezeté?
- Hát, ami azt illeti János gazda, amit én tudok azt elmondom másnak is, de amit maguk meg tudnak belőle jegyezni, azt csak terjesszék ám, mert ugye, ha az ember ismeri a szabad világot, sokkal mélyebb a meggyőződése a tekintetben, hogy amit a kommunisták csinálnak az esztelenség. Ami pedig a szövetkezeti boltokat illeti Márton gazda, az Nyugaton úgy van, hogy vannak szövetkezeti meg magánüzletek és egyes vállalkozások is, és ez így is van rendjén. Nem is volna jó ez a szövetkezeti tagoknak sem.
- Persze, hogy nem, mert akkor úgy járnának, mint mi. Azt csinálna velük a szövetkezet, amit akar.
- Jól mondja, János gazda. Az értékesítés és a fogyasztás szempontjából is előnyös, ha verseny folyik a szövetkezet és a magánkereskedelem között. Ennek a következménye, hogy egyik a másikat ellenőrzi. Ez pedig azért jó, mert a magánkereskedelem a szövetkezeteket mozgékonyságra kényszeríti. Szóval pótolja a magánkezdeményezés előnyeit.
- Ahá! Most már értem én is. Tehát a szövetkezet nem engedi meg, hogy a magánkereskedelem fölsrófolja az árakat, vagyis, hogy tisztességtelen és mértéktelen nyereségre tegyen szert, ugye?
- Na látják, hát ez a szövetkezet szerepe a nyugati országokban. Éppen ezért nem is idegenkednek tőle a gazdák. És nekem az a véleményem, hogyha ma nem is lehet nálunk ilyen szövetkezeteket szervezni, ha a kommunisták le is járatták a szövetkezeti gondolatot, egyszer majd, ha a magunk urai leszünk, nekünk is ilyen szövetkezeteket kell csinálnunk.
- Maga a múltkor azt is mondta nekünk, hogy a szabad nyugati országokban sok olyan intézkedéstervezet van, aminek az a feladata, hogy a termelők jövedelmét növelje és biztonságossá tegye.
- Bizony sok ilyen van.
- Hát, mondjon akkor egypárat.
- A termelők jövedelmét leghatásosabban mindenütt az árpolitika befolyásolja, ezt tudják maguk is. A napokban már mondtam, hogy általában az ipari alkalmazottak jövedelme Nyugaton nagyobb, mint a mezőgazdasági termelőké. Éppen ezért minden szabad nyugati ország legfőbb gondja, hogy a mezőgazdasági bér- és árpolitikát úgy irányítsa, hogy az ipari és mezőgazdasági lakosság jövedelmében mutatkozó különbséget eltüntesse.
- Igen, na de sógor nem gondolod, hogy ihatnánk is egy kicsit?
- De igyon ám maga is, ráfér, hiszen annyit beszélt.
- Na hát akkor igyunk egyet.
- Egészségére!
- Egészségére!
- Na szóval az árpolitika...
- Hát, ami azt illeti, mi tudjuk mi az az árpolitika. Attól koldulunk most is.
- Hát igen. Tudják, hogy árpolitikát lehet így is meg úgy is csinálni. Az árak irányításával segíteni is lehet a parasztságon.
- De tönkre is lehet tenni.
- Nos azt hiszem, azt mondanom sem kell, hogy a szabad nyugati országok mezőgazdasági árpolitikája más, mint a kommunistáké. Nem viszik el termelési költségen alul a terményeket meg az állatokat, mint nálunk. No de ha nem veszik rossz néven, erről bővebben majd legközelebb beszélgetünk.
- Kár, hogy ennyire igyekszik. No de azért - tölts Márton - iszik még egy kortyot.
- Isten éltesse!
- Isten éltesse!

Kedves hallgatóink, Kertek alatt című programunk hangzott el.
Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja!

Információk

Adásba került1956-10-22 6:20
Hossz0:04:40
CímKertek alatt
MűsorkategóriaFalusi adás
Ismétlések
1956-10-22 6:20
SzerkesztőKovács K. Zoltán
MegjegyzésMárton sógor nem azonosított személy
Műsor letöltése MP3