Rendkívüli ENSZ program

1956. november 04. 18:15 ● 03:31

Bús-Fekete László
00:00 00:00

A műsor leirata

Szignál

Kedves Hallgatóink! Most New York-i munkatársunk részletes beszámolóját adjuk az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának vasárnap reggeli rendkívüli üléséről.

A magyar szabadság, függetlenség ellen intézett szovjet orvtámadás híre New York-i idő szerint szombat éjjel 11 óra körül érkezett meg New Yorkba. Az Egyesült Nemzetek rendkívüli közgyűlése még javában ülésezett, a közép-keleti kérdést tárgyalta. A Biztonsági Tanács ülése a magyarországi helyzet jegyében pedig csak röviddel azelőtt ért véget. A tanács amerikai javaslatra csapatai visszavonására akarta felszólítani a Szovjetuniót. Közben azonban Budapestről olyan értesülések jöttek, hogy szovjet és magyar megbízottak eredményesnek ígérkező megbeszéléseket folytatnak erről a kérdésről. A Nagy Imre kormány új ENSZ-képviselője, a fiatal, bozontos fejű Dr. Szabó János gyanús buzgalommal megerősítette ezt. Erre Jugoszlávia képviselője ajánlotta, hogy ilyen körülmények között a Biztonsági Tanács inkább függessze fel a vitát, és várja be a budapesti megbeszélések eredményét. A tanácstagok hosszú eszmecsere után, kelletlenül ugyan, de az ülés elnapolása mellett döntöttek. Nem adtak hitelt az optimista értesüléseknek, de a súlyos felelősséget sem akarták vállalni, hogy esetleg nem a legalkalmasabb pillanatban szólnak bele a fejleményekbe. Úgy tervezték, hogy hétfő délelőtt ülnek újra össze, hacsak valami rendkívüli közbe nem jön.
A "rendkívüli" csakhamar közbejött. Az utóbbi hét folyamán Magyarországra beáramlott szovjet csapatok a Nagy Imre kormány és a magyar nép ellen fordultak. A budapesti szovjet-magyar megbeszélés csalétek volt, és nem lehet kétséges, hogy a budapesti kormány ENSZ-megbízottja a Szovjetunió kezére játszott, amikor szombat délután olyan optimizmussal nyilatkozott a Biztonsági Tanács előtt a legújabb hazai fejleményekről.

A további események még alaposabbá tették ezt a gyanút, de erről majd később.
A közép-keleti kérdést tárgyaló ENSZ-közgyűlésnek szombatról vasárnapra virradó éjjel az ausztráliai delegátus jelentette be megindult hangon, hogy milyen veszélybe került újra a magyar szabadság. A hatalmas tárgyalóterem néma döbbenettel hallgatta. Néhány perc múlva Henry Cabot Lodge, az Egyesült Államok képviselője kért szót. Lodge fegyelmezett diplomata. Mindig tud uralkodni magán, legyűri érzelmeit. Most azonban sápadt volt, a hangja reszketett a felindulástól. Felolvasta a budapesti amerikai követség táviratát. A magyar főváros ellen általános szovjet támadás indult. E súlyos fordulatra való tekintettel - folytatta Lodge - a Biztonsági Tanács azonnali összehívását kérte. Rövidesen közölték, hogy a Nasrollah Entezam elnök hajnali 3 órára, magyarországi idő szerint ez reggel 9, összehívta a Biztonsági Tanácsot. A közel-keleti kérdés senkit sem érdekelt többé. A figyelem a magyar helyzetre összpontosult.
Ha nem tévedek, nem fordult még elő a világszervezet történetében, hogy hajnali órákra hívták volna össze a Biztonsági Tanács ülését. De a rendkívüli események rendkívüli döntéseket követelnek, és mindenki érezte, hogy ez a minimum, amit az ENSZ-nek első lépésként meg kell tennie.
[...]

Információk

Adásba került1956-11-04 18:15
Hossz0:03:31
CímRendkívüli ENSZ program
MűsorkategóriaRendkívüli ENSZ program
Ismétlések
1956-11-04 18:15
SzerkesztőBús-Fekete László
Megjegyzéscsonka [...]
Műsor letöltése MP3